Greyfriars Kirk…

…är mest känd för Greyfriars Bobby.

På 1850-talet kom trädgårdsmästaren John Grey tillsammans med sin son och fru till Edinburgh. John hade ingen möjlighet att få arbete inom yrket och för att slippa ”the workhouse” anslöt han sig till polisen och fick arbete som nattvakt. För att ha sällskap under långa nattliga pass skaffade han dig en Sky terrier som fick namnet Bobby.

Efter några år blev John Grey sjuk och dog förmodligen av tuberkulos och begravdes på Greyfriars Kirkyard. Bobby vägrade dock att lämna sin husses grav och vaktade den. Han lämnade bara graven en gång om dagen och det var för att äta sin mat. 1867 kom en ny lag som bestämde att alla hundar skulle ha ett halsband med licens/skattemärke. Om så inte var fallet så kunde de avrättas.

Sir William Chambers (The Lord Provost of Edinburgh) decided to pay Bobby’s licence and presented him with a collar with a brass inscription ”Greyfriars Bobby from the Lord Provost 1867 licensed”.  This can be seen at the Museum of Edinburgh.

The kind folk of Edinburgh took good care of Bobby, but still he remained loyal to his master.  For fourteen years the dead man’s faithful dog kept constant watch and guard over the grave until his own death in 1872.

Många berördes av Bobby och hans liv har blivit till film bland annat av Disney.

Som hundägare och matte föll jag naturligtvis fullständigt för denna plats men även om man bortser från Bobby så är det en mycket intressant kyrkogård att besöka.

På dagordningen står för övrigt middag hos äldsta fröken med sambo och det ser vi självklart fram emot. Hoppas du får en bra lördag!

Så några bilder då…

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Categories: Uncategorized | 44 kommentarer

Inläggsnavigering

44 thoughts on “Greyfriars Kirk…

 1. Vad fin berättelse! Finns en anledning till att vi säger att hunden är människans bästa vän. Hunden är vår bästa vän!

  Ha en fin dag! Kram

 2. intressant och rörande

 3. Vilken fantastisk historia om hunden Bobby! Svårt att titta in i andras bloggar via mobilen på semestern, men är så nyfiken på dina bilder från Edinburgh !!! Hälsningar från ett varmt Utah!!!

  • Tack för hälsningen! Ha det fortsatt gott på er resa. När man är på resande fot så hinns inte bloggande med på samma sätt men vad gör väl det!

 4. Vilken rörande berättelse. Kram.

 5. Vilken fin historia om Bobby! Såg ut som ett vackert ställe att gå runt på också.

  • Det var en mycket vacker och intressant plats att promenera på vilket märktes på antalet besökare den dagen det var sol!

 6. Vilken fantastisk historia och plats.
  Vi missade regnet igår. Fikade hos släkt utanför Trelleborg och gjorde en kort sväng ner till Skanör ( vinkade t ditt håll) hade tänkt hälsa på en systerdotter till mannen som jobbar på Falsterbo horse show men struntade i det och satte kurs på Malmö. Landade hos makens kusin precis innan det bärgade regna. Idag blir det Malmö för hela slanten. Kram

  • Det var nog tur att ni körde vidare för här vräkte regnet ner i ett par timmar😦 Förvisso behövs det regn men nu längtar jag faktiskt efter sol och värme igen! Hoppas ni får en bra dag i Malmö!

   Kram

 7. Undrar om det inte finns en film om Bobby? Snyft….

  Kram ♥

 8. Tack för att Du berättade om hunden på kyrkogården, jag har ju funderat på detta sedan Du lade ut bild medan Ni var i Skottland. kram

 9. Vackert!! Kul att läsa, kram

 10. Kul att läsa & väldigt intressanta bilder🙂 som i film liksom så olikt här o det gör det mer intressant för min del🙂 trevligt med middag så ha det gott kram

  • Skottlande och Edinburgh är väldigt olikt Sverige och det gör alltid besöket mycket mer intressant.

   Tack och det samma!

   Kram

 11. Så gripande hundberättelse, förstår att du kände för denna plats, ha en härlig dag, kraaam

  • Ja, det gjorde jag verkligen och det var jag inte ensam om! Statyn på lille Bobby är alltid omringad av turister och andra som fotograferar den!

   Tack och det samma!

   Kram

 12. Underbar berättelse kram

 13. Vilken fin berättelse om hunden!
  Men läste om din älskade pralin i förra inlägget…..förstår så väl hur du känner, men det kommer alldeles säkert att bli bra!
  Stor kram

 14. Tack för titten🙂 I morgon kväll bosätter vi oss på Smultronstället (hem en gång i veckan ungefär) så kör gärna en runda! Kolla först att vi är på plats förstås😉

 15. Vilken fin berättelse!
  Kram❤

 16. En fängslande intressant berättelse om Bobby. Djur är fantastiska.

  Tyvärr får jag inte fram några bilder. Men ska prova från datorn lite senare.

  Ha en fortsatt fin dag och kram

 17. Tänk vilken stark kärlek han hade till sin husse!

 18. Vilken hund! Både vackert men otroligt sorgligt! Vet inte ens om jag skulle klara av att se filmen, får väl hyra i så fall, jag kommer att gråta floder.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  • Jag skulle inte klara av att se den. Är extremt lättrörd när det gäller djur så det får stanna vid det här.

   Kram och det samma!

 19. Hunden är människans bästa vän❤ en sån rörande berättelse, det bara bekräftar.
  Kram❤

 20. Tack för de fina bilderna i bildspelet och storyn som berör mig.
  Kram från ett regnigt Y

 21. ditteakker

  Visst är det en fin berättelse och jag förstår helt att du har ”Bobby” med i din nya, fina, header.
  yrkogården kom vi inte till, så fet var extra roligt att se dina fina bilder. Men puben besökte vi…
  Kram!

 22. Absolut rörande med hund som inte vill lämna husses grav! Finns något liknande i Japan, men minns inga detaljer.

 23. Jättesöt och rörande historia om en fin vovves relation till sin husse. Kanske har jag lite svårt att tro på allt men det gör inget för jag faller i alla fall för storyn🙂 Jag såg ju hur min hund reagerade på en bil, likadan som hans husse brukade köra, långt efter olyckan men jag har aldrig märkt att han har letat och han älskade sin husse över allt annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: