Nå, hur gick det då?

 

Mötet i sig var väl bra och resultatet hyfsat.

Något annat boende fanns det självklart inte.

Inte en chans!

Bor man i Malmö stad ska man i princip vara dels döende, dels dement för att det ska komma i fråga. Nu är tack och lov mamma ingetdera så därför är hemgång om en vecka det som gäller. Hemgång med rullstol och två olika rullatorer. Två trappor upp utan hiss…

Positivt var dock att en sjuksköterska skolar in mamma under två veckors tid innan det är dags för hemtjänsten att ta över. ”De har ju så bråttom” konstaterade en av handläggarna. Jo tack, det känner man till…

Hur som helst så hoppas jag att det ska gå bra. Att allt ska fungera så att mamma kan känna sig trygg. Lägenhetsfrågan vet jag inte svaret på än men vi får kämpa vidare och kolla olika alternativ. För mammas det är det en stor lättnad att komma hem och jag förstår henne!

Nu går jag och bakar vetebullar.

I rent terapeutiskt syfte!

Categories: Uncategorized | 30 kommentarer

Inläggsnavigering

30 thoughts on “Nå, hur gick det då?

 1. Jag förstår henne. Hemma är alltid hemma, även om man blir låst och inte kan ta sig ut på egen hand. Jag tänkte på en sak, skulle en sån där liten hissplatta till trappan kunna vara ett alternativ? Det skulle säkert kosta kommunen (eller vem det nu är som betalar) mindre än en flytt?

 2. Hej, Znogge!
  Situationen är samma här uppe i Göteborg och tippar på att det är lika över hela landet. Det boende som kommunen kan ordna är äldreboende eller sjukhem, om man har tur alltså, för det är stor platsbrist.
  Privat boende är inte deras bord utan det får man fixa själv.
  Gott i alla fall att hon äntligen får komma hem vilket ofta gör att man mår bättre, psykiskt i alla fall.
  Sverige är då inget land som stöttar sjuka/gamla/fusktionshindrade. Det krävs ett stort kapital för att överleva. Bedrövligt hur nedmonterad omsorgen är och på kort tid också, i alla fall för de som ska leva på en vanlig liten pension som är runt 8.500:-/mån efter skatt….!!!
  Ung, frisk och rik är vad som gäller 😦
  Verkar som vi är på väg mot gamla tider då barnen fick inhysa gamla/sjuka föräldrar. Inget fel i det men alternativ vill man ju ha.
  Lycka till med sökandet efter en bättre bostad. Kanske det finns hyresrätter lediga? Allt är ju värt att kolla upp.
  Kram, Agneta

  • Men här ordnas inte ens äldreboende! De ordnar tydligen bara vårdboende. Men samtidigt så tycker jag det är konstigt för att bo i en egen två eller trea och ha tillgång till service hade passat min mamma perfekt och sådant boende finns… Nej, jag tror tyvärr att de svamlar bort oss anhöriga till en viss del…

   Kram

   • Serviceboende finns här i mitt kvarter men då är det bostadsrätter i markplan med inglasade uterum och kanonfint och med tillgång till gemensam matsal o.s.v.
    Men det får man söka själv. Så om det finns hos dig kan det ju vara värt att kolla upp den privata marknaden. Bostadsrätter är inte kommunens bord såklart.
    Äldreboende kan variera mycket hörde jag av en dam fr. hemtjänsten som jobbat på ett sådant. Där får man ett ynka litet rum med badrum, det är allt.
    Här är det kö till allt boende för sjuka…det ska sparas gubevars 😦
    Ja jösses, ALLT måste kollas upp och det gör man bäst genom att ringa den som är högst ansvarig! Kommunens hemsida här är bara vacker reklam med vackra ord men inget stämmer..inte ett uns!
    Lycka till!
    Varm kram, Agneta

 3. Hoppas hoppas att det nu fungerar som det ska och att allt slutar bra!

 4. MEN utan hiss. Hur ska din mamma kunna ta sig ut?
  Självklart är hemma bäst, men hemma kan väl bli i markplan? Hur är det nu med lagar och regler. Har inte äldre personer RÄTT att komma ut och inte sitta inlåsta i sitt eget hem? Suck, nu gick jag ingång. Säger bara lycka till! Kramar

  • Med trappklättrare! Vilket innebär att hon kommer att komma ut ytterst få gånger. Jo, det har äldre människor rätt att göra men de har tydligen också rätt att ordna det själv. Om de inte är halvdöende för då kan ett boende ordnas… Förstår att du går igång. Själv har jag nästan huvudvärk nu…

   Kram

 5. Vad synd att där inte finns hiss.
  Kan tänka mig att byta lägenhet, görs inte i en handvänning.

 6. Det är tragiskt när man blir äldre och behöver hjälp. Var finns den hjälpen då man behöver den?!
  Hoppas att allt ordnar sig till det bättre.
  kram

 7. Va skönt att hon nu får komma hem. Tror att oavsett vilken ålder och skede i livet, så blir man så mycket piggare när man får vara hemma.
  Kram

 8. Klart hon tycker det är skönt att komma hem, måste vara jättejobbigt att inte få vara där. Men så klart hon måste få ett boende med hiss!! Galet vore det annars.
  Hoppas bullarna blev goda! Sugen blev jag!
  Kram

 9. Det är banne mig inte lätt det där med boende och trygghet. Behoven kan så snabbt ändras.

 10. Det är tråkigt att det är så svårt att få vårdplats. Tyvärr. Hoppas ni hittar en passande lägenhet istället!

 11. Förstår att din mamma längtar hem, för det är ändå skönast att vara hemma i sin vanlig miljö. Bra att hon får träning så hon klarar sig bättre. Sen hoppas vi att ni hittar en fin lägenhet åt henne snart.

 12. När Pusselbit och jag flyttade in här 1999 tyckte vi det var toppen att bo på 3 vån utan hiss, vilken härlig vardagsmotion! Och tvättstugan i källaren, ytterligare en trappa. En sån kväll blev många steg.
  När han tappade gångförmågan, blev det ett gissel.
  Ja, du milde, vilka problem det kan bli. Man bör vara ständigt ung frisk och stark!
  Smyger in med en nattakram, trött av dagens id…♥

 13. Hon borde väl ha rätt till trapphiss?

 14. Verkar vara bostadsbrist i hela landet och förstår att det är ännu värre ju större städerna blir. De äldre och ungdomarna har det nog absolut värst i samhället idag. De som byggt upp och de som ska fortsätta med framtidens Sverige, fy …

  Vi har samma problem i Umeå för tillfället. Studentkorridor är inte något alternativ för ”mina” två ungdomar, men idag ska de kolla på en lägenhet som är tillgänglig till och med januari. Ett evig oro för var man ska bo, när det borde vara studierna som ska prioriteras.

  Ingenting byggs, vilket gör att sågverken och dess underentreprenörer får lägga in om konkurs, när det kommer igång finns inte längre virket att tillgå. Ser inte vidare bra ut inför framtiden. Här i Luleå har vi ganska bra kontakter vilket gjort att sönerna inte haft problem när de behövt ny bostad men det tycker jag också är en aning fel att bostadsmarknaden ser ut så – endast genom kontakter. Hur ska våra ungdomar kunna röra på sig när det inte finns bra bostäder till ett rimligt pris?

  Att sedan din mor ska bo två våningar upp utan hiss med det behovet är verkligen horribelt. Hur mycket kommer hon att komma utanför lägenhetens väggar när inte ni finns till hands varje dag. Fast … de kommer ju inte ut även om de vistas på äldreboenden idag, sambon och hans syskon var tvungna att anställa en kvinna som besökte henne minst två gånger i veckan för att gå ut, sitta och prata vara mer social än det ges utbud på ett äldreboende, när hon själv inte kunde ta sig ut. En verklighet som jag är livrädd för, och förbannad över.

  • Håller med dig till 100 %! Det är därför som vi betalar sonens hyra när han är i Ebgland fyra månader. Hitta en bra lägenhet i rätt område i stora staden är inte lätt så vi tar hellre den smällen.

   Nej, att bli gammal innebär för många stor oro och stora bekymmer som inte borde behöva finnas där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: